Felavatták a kollégiumban Széchenyi István mellszobrát

Intézményünk kollégiumában a mai napon avatták fel Széchenyi István mellszobrát, amely Boros Péter szobrászművész alkotása.

Herceg Tamás országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta, a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium, illetve annak jogelődjei 95 éve biztosítják Békéscsabán a magas színvonalú szakképzést.

Hozzátette: kimagasló az intézményből a szakirányú felsőoktatásba jelentkezők felvételi aránya, és meggyőzőek a szakmai tanulmányi versenyeken elért eredményeik. Az iskola két olimpiai bajnokot is adott a városnak: Palotai Károlyt és Ónodi Henriettát. Azonfelül a Közgé egykori diákjai számos magas pozícióban végzik a munkájukat: bankigazgatók, vezérigazgatók, közgazdász mesterpedagógusok.

„Ez az elismertség, megbecsülés méltó a névadóhoz, Széchenyi Istvánhoz, akit okkal nevezzük a legnagyobb magyarnak, akinek a nevéhez gazdasági, közlekedési, külpolitikai és sportreformok fűződnek” – fogalmazott.

Paláncz György, a intézményünk igazgatója elmondása szerint „egy szobor létrejöttének akkor van értelme, ha az emberekben – akik nézik – valamit elindít, valamilyen gondolatfolyamatot, mint egy hullám a tengerben, nyoma marad”. Aláhúzta, Széchenyi minőséget is jelent, azt a minőséget, amit egy ember az életében ki tud hozni önmagából.

„Mindennap – folytatta –, amikor elmegyünk e szobor előtt, jusson eszünkbe, hogy mit teszünk egymásért aznap, illetve a kultúránkért. Egy szobor szellemiséget képvisel, hordoz, üzen, átad és meghatároz.”

Ezt követően Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója, Herczeg Tamás, Paláncz György és Boros Péter felavatták a szobrot.

Forrás: https://behir.hu/felavattak-a-legnagyobb-magyar-mellszobrat-a-kozge-kollegiumaban

Fotó: Such Tamás

Kategória: