Szakmai gyakorlat Máltán

Iskolánk 10 tanulója vesz részt négyhetes (2022. 07.08. – 2022.08.05.) összefüggő szakmai gyakorlaton Máltán. A fiatalok olyan helyekre kerültek, ahol rendszeresen fogadnak tanulókat gyakorlatra, mentorral, bevett gyakorlatokkal. A tanulók étteremben, cukrászdákban és hotelben töltik a gyakorlati idejüket: két tanuló dolgozik a Balzunetta GastroPubban, négy tanuló, a St Julian’s Bay Hotelben, két tanuló, a Busy Bee Sliemaban, egy tanuló, a Busy Bee Mriehelben, és egy tanuló, a Busy Bee Msidaban. A feladatuk a szakmájukat érintő tevékenységek: rendelésfelvétel, felszolgálás, számlázás, reggeliztetés, vendégfogadás, vendégek be- és kijelentkeztetése stb.

Reményeink szerint, a gyakorlat hozzásegíti a tanulókat az iskolában szerzett tudás elmélyítéséhez, újabb gyakorlati tudás és ismeretek szerzéséhez, melyeket a jövőben is tudnak használni, ha a vendéglátás, turizmus és idegenforgalom területén szeretnének elhelyezkedni.

A gyakorlat a munka mellett lehetőséget biztosít egy másik kultúra, egy másik világ-dimenzió megismeréséhez. Természetesen az angol nyelvhasználatára is kiváló lehetőség, hiszen Máltára a világ minden tájáról jönnek emberek, nyaralás, üdülés céljából, de nagyon sokan jönnek az angol nyelvtudásuk fejlesztése miatt, hiszen Máltán a máltai után, az angol a második hivatalos nyelv.

A megérkezést (2022. 07.08.) követő hétvége szabad volt így a tanulók elkezdték felfedezni a környéket. Fürödni szerettek volna így szombaton egy homokos, városon belüli strandot választottak, Balluta Bay-t, vasárnap pedig Marsaxlokk közelében lévő St Peter’s Pool-t (ld. kép). A helyekre eljutva, megtapasztalták a helyi közlekedés könnyed és kevésbé jó oldalát. A visszafelé út kissé kalandosra sikerült, de ezt majd tőlük személyesen ;)

Hétfőn (2022.07.11) volt a megbeszélés az Easy Job Bridge mentorával, majd ezután ellátogattunk a gyakorlati helyekre, ahol megismerkedtek a tanulók az ottani mentorokkal, elérhetőséget cseréltek - ahol elküldték nekik a heti beosztást - körbe vezették őket, vagy csak váltottak pár szót a mentorokkal. A következő naptól pedig indult a többségnek a gyakorlat – kalandos és kevésbé kalandos módokon. A helyi közlekedés – csak buszok vannak – próbára tudja tenni az ember türelmét, főleg első nap, amikor nem akar elkésni a munkából. Azt, hogy hogyan jutnak el a munkahelyekre megkapták az Easy Job mentoruktól, de sokszor a helyi lakosoktól is kaptunk praktikus útmutatásokat, hogyan tudunk egyszerűen eljutni egyik helyről a másikra átszállás nélkül, például.

Az első pár alkalom után a tanulók arról adtak visszajelzést, hogy a gyakorlati helyeken, kedvesek, segítőkészek és igyekeznek segíteni a tanulókat. esetleges elakadásaikban vagy ha kérdéseik vannak.

Most már a második hét közepét tapossák a fiatalok a mindennapok kellemes – egy jó visszajelzés egy vendégtől, és kevéssé örömteli részeivel – amikor a légkondi ijesztő hangokat ad ki és még folyik is + 40 fok van. De ettől lesz kerek ez a gyakorlat ;)

A gyakorlaton levő tanulóink blogja itt érhető el.

Projektszám: 2020-1-HU01-KA102-078269

Kategória: