Erasmus+ továbbképzés Palermóban

Kovács- Fiskus Boglárka angol szakos kolléganőnk Erasmus + projekt keretében külföldi továbbképzésen járt.

Beszámolt élményeiről:

"A nyár végén lehetőséget kaptam, hogy egy 7 napos, angol nyelvű nemzetközi továbbképzésen vegyek részt Szicília fővárosában, a festői és hamisítatlanul dél-olasz Palermoban.

A kurzust az Erasmus Learning Academy (ELA) szervezte, és a címe: Stress and Conflicts management: the way to resilience and satisfaction volt. Témáját tekintve a stressz és a konfliktusok eredetével, fiziológiai hátterével, tüneteivel, illetve hatékony megoldási módszerekkel ismerkedhettünk meg. Elsődleges cél a tapasztalatszerzés volt, illetve a jó gyakorlatok cseréjéneknek lehetősége nemzetközi környezetben, új kapcsolatok kezdeményezése és a tapasztalatok beépítése az iskolai munkámba.

A résztvevők különböző nemzetiségű (lengyel, lett, finn, magyar), tapasztalt pedagógusok, illetve iskolai pszichológusok voltak, akik lelkesen osztották meg iskolai élményeiket a többiekkel.

A jól felépített tananyag tartalmazott számtalan hasznos meditációs technikát, közösségépítő játékot, és olyan kapcsolódó weboldalakat, melyek jól alkalmazhatóak az osztálytermi környezetben is.

A jó szervezésnek köszönhetően a tanulás mellett szerencsére jutott idő ennek a csodálatos városnak és környezetének, felfedezésére is. Palermot 2700 évvel ezelőtt a föníciaiak alapították, majd többek között görög, római, arab és normann fennhatóság alatt is állt. Ennek köszönhetően bőséges történelmi és művészettörténeti jelentőségű városrésszel, épülettel, és műalkotással rendelkezik. Kihagyhatatlan élmény volt a teljesség igénye nélkül: a Duomo di Palermo , a Teatro Massimo, a Palazo dei Normanni, a Quattro Canti,a Cattedrale di Monreale, valamint a az ékszerdoboz szépségű Chefalu. Ezek mind a világörökség részét is képezik.

Ezen kívül természetesen a turizmus és gasztronómia fellegvára is. Kivételes hangulatot teremt esténként a hömpölygő tömeg látványa a szűk, élő zenétől hangos utcákon. Nehéz ellenállni a mindig jókedvű és közvetlen taverna tulajdonosok kedves invitálásának, és a portékáikat énekelve népszerűsítő piaci kofáknak.

Összességében az utazás rengeteg hasznos, sokszínű és felejthetetlen pillanattal gazdagított, s így egy életre szóló élmény jelent."

Kategória: