Közgés diákok Erasmussal Angliában

Iskolánk öt tanulója (Jancsó Brigitta, Rácz Tamás, Szabó Brigitta, Szaszák Tamás és Vígh Annamária) az ERASMUS+ projekt keretében Angliában volt 3 hónapos szakmai gyakorlaton. A nagyon vidám, lelkes csapat, csillogó szemmel számolt be a szakmai gyakorlatról.

-Mit csináltatok az első héten?

Szabó Brigitta:

-Bournemouth városában egy hétig iskolába jártunk. Családoknál voltunk elhelyezve. Nagyon otthonos volt. Nekünk Barbie-szerű szobánk volt. A suli jó volt. Tanulás után közös programokon vihettünk részt.

Vígh Annamária:

-Nem csak mi voltunk diákként a családnál, más országokból is voltak. Már itt is barátkozhattunk: egy japán fiú segített nekünk az angol tömegközlekedésben eligazodni, eljutni az iskoláig.

Szaszák Tamás:

-A suliban „gyorsítva” sok mindent tanulhattunk (angol nyelv, angol történelem, földrajz, szavazás stb.). Mi fiúk másik családnál voltunk elhelyezve. Nagyon kedvesek voltak, elkísértek az iskolába.

-Az első hét után hol dolgoztatok?

Jancsó Brigitta:

-Sajnos én nagyon messzire kerültem a többiektől, Falmouth városába a Budock Vean Hotelbe.  A többiektől már az elválás is nehéz volt, ahogy felszálltam a vonatra és elbúcsúztunk. Több mint 8 órát utaztam egyedül. Videóhívásokkal tartottuk a kapcsolatot, hogy lássuk egymást. Amikor három hónap után újra találkoztunk, akkor már ügyesebben közlekedtem és busszal mentem, bár 12 órát kellett utaznom, sírva borultunk egymás nyakába.  Jó volt újra látni egymást. Én is sok barátot szereztem a munkahelyemen, ma is tartjuk a kapcsolatot.

Szabó Brigitta:

-Mi, Annamáriával Okehampton városában a Manor House Hotel and Ashbury Golf Hotelben dolgoztunk. Nem mindig osztoztak be bennünket egy műszakba. Nem okozott problémát. Mindent kellett csinálnunk: terítettünk, reggeliztettünk, mosogattunk, takarítottunk. A szállásunkon kb. negyvenen voltunk, minden este összejöttünk, buliztunk, születésnapokat ünnepeltünk.

Vígh Annamária:

-Nagyon jól kijöttünk a többiekkel. A munka is változatos volt. Akikkel megismerkedtünk, mindig szóltak, hogy menjünk ide, nézzük meg ezt vagy azt. Hetente kétszer-háromszor főztünk, de úgy, hogy a spanyolokat is mindig megkínáltuk, ők meg minket. Megismertük egymás gasztronómiai kultúráját.

Szaszák Tamás:

-Bournemouth városában a Marsham Court Hotelben dolgoztunk Tamással. Bár csak minden 4. napon dolgoztunk együtt. Mi is gyorsan összebarátkoztunk a munkatársakkal. Megtapasztalhattuk, hogy különböző nemzetiségű emberek, milyen jól ki tudnak jönni egymással. Jó humorú társaság jött össze, jól éreztük magunkat. Ilyen jó még sose volt.

-Milyen élményekkel letettek gazdagabbak?

Rácz Tamás:

-Sok mindent most csináltunk először: a távollét, a repülés, a munka. „Ennyire külföldön” még sosem voltunk. Miután hazajöttünk, furcsa volt az állandó pörgésből lelassulni. Hiányzik az angol nyelv.

Szaszák Tamás:

-Az utolsó négy napot együtt töltöttük. Minden olyan jó volt. Angliában ettem a legfinomabb pizzát. A hús is nagyon finom volt. Amikor honvágyunk volt, elmentünk egy magyar étterembe enni.

Szabó Brigitta:

-Az Erasmus+ projekttel kinyílt a világ előttünk. Önállóbbak, magabiztosabbak lettünk. Sok barátunk lett és pénzt is kereshettünk. 9-es korom óta vártam erre a lehetőségre. Azért jöttem ide, mert hallottam erről  a projektről.

Vígh Annamária:

-Minden héten elmentünk felfedezni a vidéket, minden héten megünnepeltük valakinek a szülinapját. Buliztunk. A reggeli műszakot szerettem. Igaz, 10 órát kellett dolgozni, de 3-4 órás sziesztám volt. Az angolok és a külföldiek nagyon kedvesek, türelmesek.

Nehéz volt visszajönni Magyarországra.

Jancsó Brigitta:

-Az ott megismert barátokkal sok alkalmam volt kirándulni és új helyeket felfedezni. Előtte még sosem jártam olyan gyönyörű helyeken, mint akkor. Kipróbáltam minden tengeri „herkentyűt”. A homár ízlett a legjobban.

-A jövőt hogyan tervezitek ezek után?

Szabó Brigitta:

-Mindenkit visszahívtak dolgozni. Most nyaralunk egy kicsit. Az új barátainkhoz Spanyolországba utazom néhány napra. Utána visszamegyek dolgozni a hotelbe. Nem tudom meddig leszek ott.

Jancsó Brigitta:

-Nyaralunk Annamáriával Görögországban. És én is visszamegyek dolgozni, ahol voltam.

Vígh Annamária:

-Egyenlőre tervezem, hogy vissza szeretnék menni.

Szaszák Tamás:

-Először le kell vizsgáznunk. Egyetemre jelentkezem. Szeretnék kimenni Barcelonába.

Rácz Tamás:

-Hamarosan kiutazom egy rövid időre az Amerikai Egyesült Államokba.

Kategória: