Közgés Kerékpártúra a Balaton körül (2019 május 5-8.)

Iskolánk kerékpártúrát szervez a Balaton környékének felfedezésére. A túra célja, hogy némi mozgás mellett,minél több látnivalóját megismerjük és bejárjunk hazánk egyik legszebb tájegységében.

A túra időtartma 4 nap/ 3 éjszaka.

A bicikli csak eszköz és nem a minél nagyobb távolság megtétele, vagy a magas átlagsebesség lesz a meghatározó.

Természetesen szükség van egy alapvető erőnlétre és kitartásra a várhatóan napi 70 km távolság teljesítésére. A túra túravezetővel és tanári kísérőkkel történik, egy csapatban, senkit nem elhagyva (együtt indulunk és
érkezünk). A túra során a Balatoni kerékpárút egyes szakaszait, valamint a Balaton-felvidéket behálózó útvonalakat járjuk be. A nap végére vagy keréken, vagy vonattal térünk vissza a szállásunkra.

A szállásunk Szántódon szép természeti környezetben, közvetlenül a Balaton partján helyezkedik el, amelynek saját partszakasza, és stégje is van. Elhelyezés 2x2 ágyas, apartmanokban lesz. Minden apartmanban 2 szoba, fürdőszoba, és nappali található.
Szállásunkon lehetőség van félpanziós ellátás igénylésére is.

Utazás szervezetten vonattal történik kísérő tanárokkal. A kerékpárokat és lehetőség szerint a nagyobb csomagokat teherautó/tréler viszi a helyszínre.

Tervezett program:

1. nap (május 05. vasárnap): 

Indulás békéscsabai vasútállomásról a kora reggel. Utazás budapesti átszállással Balatonföldvárra, onnan, vagy sétával, vagy transzferrel a szállásra megyünk. Délután, a szállás elfoglalása, berendezkedés, majd gyakorló, összeszokó biciklizés a környéken.

2. nap (május 06. hétfő): 

Balatoni „kis kör” (keleti-medence). Útvonal: Tihany (komppal), Balatonfüred, Alsóörs, Balatonalmádi, Balatonfűzfő, Balatonkenese, Balatonaliga, Szabadi- Sóstó, Siófok, Zamárdi, Szántód szállás (75 km). Komolyabb megállók: Tihany (apátság, ófalu), Balatonfüred (városnézés), Kenesei magaspart (kilátópont), Siófok (városnézés), Szántód.

3. nap; (május 07. kedd):

Nyugati-medence. Útvonal: Tihany, Örvényes, Balatonudvari, Zánka, Köveskál, Nemesgulács, Szigliget, Balatongyörök, Keszthely (70 km 200 m emelkedő) Komolyabb megállók: Örvényes (vízimalom), Balatonudvari (szíves sírkövek), Káli-medence, Szigliget (vár). A bicikliket Keszthelyen vagy felpakoljuk a trélerre, vagy őrzött helyen hagyjuk, majd vonattal visszatérünk a szállásra.

4. nap; (május 08. szerda):

Korai kelés, összepakolás a hazautazáshoz, majd vonattal Keszthelyre utazunk, ahonnan folytatjuk a túrát. Útvonal: Balatonszentgyörgy, Balatonberény, Fonyód, Balatonboglár, Balatonszemes, Balatonöszöd, Balatonszárszó, Szántód (65 km). Komolyabb megálló: Balatonboglár (Gömbkilátó) Szántódon, biciklik felpakolása, átöltözés és indulás haza vonattal. Érkezés esti órákban. 

Amit hozni kell:

Sapka vagy kendő, napszemüveg, sportcipő, papucs, fürdőruha, törölköző, tisztasági csomag, napkrém, vegyes ruházat, (hidegre -melegre is számítva), esőköpeny (nem esernyő) esetleg sebtapasz, költőpénz a napi 1 étkezésre, és persze DIÁKIGAZOLVÁNY! Ha kell szedned valamilyen gyógyszert, akkor azt se hagyd otthon! Nyilatkozni kell, hogy nincs olyan betegséged, ami problémát okozhat (allergia, epilepszia stb.). Ha igen, akkor arról, hogy mi van.

Mindenkinek magának kell gondoskodnia túrázásra alkalmas, KRESZ-képes, kényelmes kerékpárról.

A KRESZ követelményei az következő ábrán láthatóak:

A kerékpáros sisak kötelező! A Túránk során kisebb - nagyobb szintemelkedésre lehet néhol számolni, de nem lesznek veszélyesek. Fontos, hogy világítást, és egy db belső gumit mindenki hozzon magával tartalékba.

A kerékpártúra költsége: (utazás, szállás, szervezés/szállítás) 25 000 Ft. Lehetőség van a szálláson félpanziós ellátás igénylésére is. Ez napi 2 200 Ft, összesen 6 600 Ft (vasárnap vacsora, hétfő kedd reggeli és vacsora, szerda reggeli). Az ebédet menet közben (bolt, büfé, étterem, pizzéria útba ejtésével) vagy/és csomagolt szendvicsből oldjuk meg. A tervezett ár a létszám függvényében változhat!

Érdeklődés: Gila Csaba tanár úrnál.

Jelentkezés: 12 000 Ft foglaló befizetésével (mellyel a szállást fizetjük, így visszalépés esetén nem tudjuk visszatéríteni) február 28-ig.

A jelentkezőknek szükséges még továbbá szülői hozzájárulással is rendelkezniük!

Kategória: 
Kapcsolódó fájlok: